Skip to content

Wat is een ECD

Om het antwoord te geven op de vraag wat is een ECD zijn drie dingen belangrijk, de elektronische vorm, de definitie cliënt en het inhoudelijke dossier.

De afkorting ECD staat voor Elektronisch Cliënten Dossier.

Het is een elektronisch dossier waarin gegevens over uw gezondheid geordend worden opgeslagen en bekeken met als doel: de controle hebben over uw eigen gezondheid.

Elektronisch omdat de gegevens worden opgeslagen met behulp van een geautomatiseerd systeem. Voorbeelden van gegevens die kunnen worden opgeslagen zijn recepten van huisarts of apotheek, gebruikte medicijnen en pillen, uitslagen van een bloedonderzoek, contactgegevens van relaties, gewicht en bloeddruk, de datum dat u een injectie heeft gehad voor bijvoorbeeld tetanus vaccinatie. Kortom alles wat is gerelateerd aan uw gezondheid en welzijn bevindt zich in het ECD.

Cliënt omdat dit de titel is die u door verzorgend Nederland wordt toegewezen als u gebruikt maakt van haar dienstverlening. In de winkel bent u een klant, voor een zorginstelling bent u een cliënt. U hoeft overigens geen cliënt te zijn om gebruik te maken van een ECD. Overigens worstelen veel zorginstellingen met het label wat ze voor cliënten moeten gebruiken, persoon of bewoner is ook mogelijk. De twijfel hierover vloeit voort uit de verzakelijking van de zorgmarkt.

Dossier omdat het te vergelijken is met de inhoud van een ordner, de gegevens van verschillende categorieën zijn overzichtelijk gerangschikt onder verschillende tabbladen, maar dan wel digitaal. Het raadplegen en toevoegen van gegevens verloopt in de meeste gevallen via een web-interface.

Wat is een ECD

Het Elektronisch Cliënten Dossier wordt nu voornamelijk gebruikt door zorginstellingen, maar zal de komende jaren steeds meer door een breed publiek buiten zorginstellingen om gebruikt gaan worden. Heel Nederland, heel de BENELUX, heel Europa, heel de wereld. Het antwoord op de vraag ‘wat is een ECD’ zal de komende jaren steeds meer worden beinvloed door nieuwe media en technologie.