Skip to content

Sporthorloge kiezen

Ga je een sporthorloge kiezen zorg er dan voor dat deze de functies heeft die je nodig hebt. Vanuit de vele jaren ervaring die ikzelf heb met het sporthorloge heb ik een aantal  belangrijke eigenschappen voor je op een rijtje gezet. Wil je direct een leuk sporthorloge zien klik dan hieronder op de ‘Sporthorloge tip’, dan wordt je verwend met een smartwatch die je zeker gezien moet hebben.

Meten is weten

Drie eigenschappen die je zeker niet wilt missen, lopen, hartslag en slapen

STAPPEN TELLEN

Hoeveel stappen zet je gedurende de dag en per wandeling of andere activiteit.

HARTSLAG

Meet je hartslag in BPM.

SLAAPHERKENNING

Laat je sporthorloge vastleggen wanneer je slaapt en hoe vaak je onrustig bent.Het sporthorloge kiezen en de app op je smartphone

Op het scherm van je sporthorloge staan altijd een aantal gegevens die direct zichtbaar zijn en andere zie je pas nadat je deze hebt gekozen. Je ziet bijvoorbeeld de tijd in uren en minuten, het aantal stappen en de gemeten hartslag. Met een klik op de knop of een veeg over het scherm worden ook andere gegevens zichtbaar op het scherm van je horloge. Hieronder worden de belangrijkste gegevens de je sporthorloge vastlegt en berekent toegelicht met als voorbeeld de schermen uit de App.

Sporthorloge App

Er is ook nog een andere manier om te kijken naar de data die je hebt verzameld dankzij je slimme horloge, en dat is via de App die bij het sporthorloge hoort. Als ik de App van mijn eigen sporthorloge open op mijn smartphone dan zijn er een aantal gegevens die ik veel gebruik en een aantal waar ik af en toe naar kijk. Vanuit de app heb je altijd een mooi overzicht van alle getallen de iets zeggen over jouw prestaties en lichaamskenmerken. Ga je een sporthorloge kiezen let er dan in ieder geval op dat deze wel een App heeft. Over de App zelf zou ik me niet te veel zorgen maken, elk gerenommeerd merk heeft hier goed over nagedacht. Hieronder lees je meer over de informatie die zichtbaar is op het scherm van je sporthorloge en je smartphone of tablet.

Sporthorloge app2
walk

Wandelen

Iedereen doet het, we lopen ’s ochtends naar de bus of trein, lopen naar onze werkruimte, maken een wandeling in de middagpauze lopen weer naar huis en sommigen maken ‘s avonds na het eten ook nog eens een wandeling met de hond. Een van de meest gebruikte gegevens van mijn sporthorloge zijn de vastgelegde wandelingen. Het horloge heeft automatische activiteitherkenning en registreert vanzelf de gewandelde minuten. Extra gegevens die nog worden getoond zijn onder andere de hartslag, het percentage vetverbranding en het percentage cardio gedurende de wandeling. Alleen al hiervoor, weten hoe vaak je hebt gewandeld en wat doet dat met je lichaam, is het handig om een sporthorloge om je pols te hebben. Ga je een sporthorloge kiezen let er dan op dat wandelingen automatisch worden herkend.

Hartslag

Letterlijk het kloppend hart van ons lichaam, de gemeten hartslag in ‘Beats Per Minute’, BPM, oftewel de hartslag gedurende een minuut. Het sporthorloge meet je hartslag zodra je het om de pols hebt zitten en het bandje hebt vastgemaakt, niet te los maar ook niet te vast natuurlijk. Je ziet de actuele hartslag en bij elke wandeling die je hebt gemaakt is het verloop van de hartslag gedurende de wandeling vastgelegd en wordt getoond in een grafisch overzicht.

Hartslag

Een sporthorloge kiezen met slaapherkennning

Een andere handige functie is het vastleggen van de hartslag gedurende de tijd dat je slaapt. Het sporthorloge herkent namelijk ook wanneer je slaapt en legt gedurende de activiteit ‘slapen’ je hartslag vast. Samengevat heb je met een sporthorloge altijd zicht op je actuele hartslag en het verloop ervan gedurende inspanning en ontspanning. Ga je een sporthorloge kiezen en vind je slaapherkenning belangrijk let dan op twee zaken, heeft het horloge slaapherkenning en is het horloge compact genoeg om dag en nacht te kunnen dragen. Het hoeft verder geen toelichting te hebben dat het niet alleen handig maar ook belangrijk kan zijn om je hartslag dag en nacht in de gaten te houden, het is immers een van de belangrijkste vitale waarden van je lichaam. Een bijkomende functionaliteit is ook dat tijdens slaapmomenten onrustige perioden worden vastgelegd. Ga je een sporthorloge kiezen en heeft je nachtrust aandacht nodig let dan op de omvang van het horloge, slaapherkenning en de manier waarop onrustige momenten worden vastgelegd en getoond. In de meeste gevallen wordt dit totaalbeeld het beste weergegeven in de App.

Het aantal stappen

Ben je slim geweest en heb je een beroep of dagelijkse bezigheid waarbij bewegen vanzelfsprekend is dan zal de stappenteller van het sporthorloge het aantal stappen tellen. Zit je meer op een stoel dan dat je bezig bent, beroepsmatig of om een andere reden, dan ligt dat allemaal net even anders. Heb ik vandaag alleen maar gezeten of heb ik af en toe ook nog een stukje gelopen?

Tijdens een werkdag komt het nog wel eens voor dat ik iets wil vragen aan iemand anders. Er zijn dan een aantal mogelijkheden, een whatsapp bericht of sms, een mailtje of een telefoontje of ik sta op en loop even naar de andere kamer en vraag het aan hem of haar. Opstaan en even een stukje lopen is het meest inspannend en zal vaak als laatste optie worden overwogen, ook omdat we vandaag de dag zoveel mogelijkheden hebben om elektronisch met elkaar te communiceren. Ook hier komt het genot van het sporthorloge om de hoek kijken. Ga je een sporthorloge kiezen dan zal een stappenteller er altijd op zitten, er zijn wel verschillen in de nauwkeurigheid van het aantal gemeten stappen. Het totaal aantal stappen dat je zet wordt gemeten en getoond op het scherm van je horloge en de app. Er wordt gemeten tussen 0:00H en 24:00H, met andere woorden op het einde van de dag weet je hoeveel stappen er zijn gezet.

Te weinig stappen alarm

Als je ’s avonds in bed ligt en voor het slapen nog even kijkt wat het aantal stappen is geweest dan is het meestal te laat om er nog iets mee te kunnen doen. Een handige functie is de alert functie die elk uur aangeeft of je al voldoende stappen hebt gezet of alleen nog maar hebt stilgezeten. Ga je een sporthorloge kiezen let dan op het ‘te weinig stappen per uur’ alarm. Op het scherm verschijnt de tekst ‘steps left this hour’ met het aantal stappen dat dit uur al is gezet en het aantal stappen dat nog resteert. Met andere woorden je wordt er elk uur op gewezen als je te lang op je kont hebt gezeten zonder even je benen te strekken en een stukje te lopen.

Trappen lopen

In elke goede sportschool staat er wel een, de zogenaamde ‘stair-climber’. Dit is een fitness apparaat waarop je dezelfde beweging maakt als met de trap naar boven. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid om naar de sportschool te gaan, laat staan om dit elke dag of met enige regelmaat te doen. Om deze reden zit er op het sporthorloge een verdiepingen teller. Een superhandige functie die telt hoeveel trappen je hebt gelopen. Trappenlopen is namelijk een hele gezonde beweging voor je lichaam, het onderlichaam wordt getraind en het is een goede calorieverbrander. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen is de boodschap dat je de trap moet nemen en niet met de lift moet gaan.

Sporthorloge kiezen gemeten en berekende waarden

Het sporthorloge meet met het aantal stappen ook de afgelegde afstand, elke stap staat immers ook voor een aantal afgelegde centimeters en meters. De afgelegde afstand is wel leuk om te weten maar voor de dagelijkse bezigheden niet direct noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid verbrande calorieën. Onder andere aan de hand van je geslacht, man of vrouw, en de geleverde inspanning op een dag wordt het aantal verbruikte calorieën berekent en weergegeven.

Een goede balans

Ga je een sporthorloge kiezen dan zijn bovenstaande punten een handig hulpmiddel. Bepaal vooraf welke gemeten en berekende waarden voor jou belangrijk zijn. De afgelegde afstand en gebruikte calorieën worden berekend terwijl de stappen en hartslag op basis van werkelijke waarden worden gemeten.
Voor een sporthorloge kiezen betekent bewuster omgaan met een goede balans tussen voldoende beweging en voldoende rust. Klik op de knop hieronder voor een kieshulp als je een sporthorloge wilt aanschaffen. Je gaat dan naar een handig overzicht in de webshop van onze partner.