Skip to content

ECD of EPD

Verzorgen ECD

Of het om een ECD of EPD gaat heeft te maken met de zorgsector waarin het elektronisch dossier wordt gebruikt. Bij het ECD ligt de nadruk op het verzorgen van cliënten met relaties naar de Care gerelateerde zorgmarkt. Een zorgplan vormt vaak het hart van een Elektronisch Cliënten Dossier in zorginstellingen.

Behandelen EPD

Bij het EPD ligt de nadruk op het behandelen van patiënten met relaties naar de Cure gerelateerde zorgmarkt. Een behandelplan staat centraal bij een EPD in zorginstellingen.

Zelfzorg

ECD en EPD zijn begrippen die in de loop der jaren hun betekenis en “kleur” hebben gekregen.
Kort samengevat is het zo dat we voor onszelf vanuit een breed perspectief kunnen zorgen maar zelf behandelen heeft al snel zijn begrenzingen. Zowel bij zorgen als behandelen zijn er op een gegeven moment mensen nodig die zijn opgeleid voor, en kundig zijn in, een specifieke expertise. In het Care segment is de thuiszorg een goed voorbeeld en in het Cure segment kent natuurlijk iedereen de huisarts en de artsen in het ziekenhuis.

ECD of EPD

ECD of EPDAansluitend op ecd-online.nl waar iedereen meer controle kan krijgen over zijn of haar gezondheid spreken we over een ECD omdat het over “zorg” gaat.

Het Elektronisch Cliënten Dossier wordt op de eerste plaats toegepast binnen zorginstellingen, maar ook erbuiten. Veel zorginstellingen hebben al een portaal waarmee gegevens van cliënten ook zijn te bekijken door mantelzorgers en natuurlijk de cliënt zelf. Soms heet dit een mantelzorgportaal of een self service portaal. De ontsluiting van gegevens van het ECD gebeurt in de meeste gevallen via een webportaal. Er moet van buitenaf wel worden ingelogd met een dubbele authenticatie en er wordt gebruikt gemaakt van beveiligde verbindingen, de zogenaamde HTTPS verbinding herkenbaar aan het slotje in de adres bar. Het antwoord op de vraag ECD of EPD is dus ECD binnen de zorgmarkt, Care en EPD binnen het Cure segment, gericht op behandeling en genezing.